Tagliarini rossi ze szparagami
Makaron nie zawsze potrzebuje sosu – alternatywą jest jajko w koszulce. Smak wzbogaci parmezan.

Składniki
Gotowane szparagi
-
Szparagi białe, obrane 500 g
-
Szparagi zielone, obrane 500 g
-
Sól do smaku
-
Cukier do smaku
Makaron
-
Tagliarini rossi (makaron chłodzony) 1.8 kg
-
Sól do smaku
-
Oliwa 200 ml
Jajo w koszulce
-
Ocet jabłkowy do zakwaszenia
-
Jaja 10 szt.
Podanie
-
Ser Parmezan tarty 100 g
-
Mikroczosnek do dekoracji
-
Kiełki groszku do dekoracji
-
Gotowane szparagi
- Szparagi ugotuj w osolonej wodzie z odrobiną cukru i soli.
- Zahartuj zimną wodą i pokrój w dowolny sposób.
- Pozostaw wodę z gotowania szparagów.
-
Makaron
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Oliwę wymieszaj z Primerbą czerwone pesto i połącz z ugotowanym, odcedzonym makaronem.
- Dodaj szparagi i delikatnie podgrzej. Całość możesz podlać wodą ze szparagów.
-
Jajo w koszulce
- Zagotuj wodę, zakwaś octem jabłkowym.
- Delikatnie wbijaj pojedynczo jaja do zakwaszonej wody.
- Gotuj przez chwilę, tak aby żółtko pozostało płynne.
-
Podanie
- Makaron Tagliarini rossi ze szparagami podawaj na głębokim talerzu, a jajo w koszulce połóż na górze.
- Udekoruj grubo tartym parmezanem, kiełkami groszku i mikroczosnkiem.