Menu

Składniki

+

Strudel z kurczaka

Sos szparagowy

Dodatki

  • Szparagi białe 1.0 kg
  • Masło 100.0 g
  • Cukier brązowy 10.0 g
  • Sól wędzona 5.0 g
  • Szpinak 500.0 g

Aby wydobyć głębię smaku szparagów, w szczególności tych mrożonych użytych w przepisie, sięgnąłem po Zupę krem ze szparagów Knorr, która doskonale się do tego nadaje. Równie dobrze sprawdzi się w przypadku przygotowania pełnowymiarowego sosu.

...

Przygotowanie

  1. Strudel z kurczaka

    • Filety z kurczaka oczyść. Następnie okrój je z nadmiaru mięsa, nadając im okrągły kształt. Dopraw Delikatem. 
    • Okrawki połącz ze szpinakiem, śmietanką, Esencją bulionu i Primerbą. Zmiksuj na jednolitą masę.
    • Z ciasta wykrój kółka i trójkąty. Na kółka ułóż filet z kurczaka i mus mięsny. Całość dekoracyjnie obłóż trójkątami z ciasta. 
    • Gotowy strudel posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. 
    •  Wstaw do nagrzanego pieca o temp. 190°C na 20 min.
  2. Sos szparagowy

    • Końcówki szparagów podsmaż na maśle. Następnie zalej je wodą i dodaj Zupę krem ze szparagów oraz Zasmażkę jasną. Wszystko zmiksuj.
  3. Dodatki

    • Ze szparagów odetnij końcówki, ale zostaw je do sosu. 
    • Szparagi zblanszuj, a następnie skarmelizuj na mocno rozgrzanej patelni z cukrem i wędzoną solą. 
    • Szpinak delikatnie podsmaż na maśle
  4. Podanie

    • Sos wylej na talerz i ułóż na nim zblanszowany szpinak, szparagi oraz przekrojony strudel. 
    • Udekoruj ziołami sezonowymi.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza