+

Strogonow

Kluski kładzione

  • Jaja 3 cu
  • Woda 600 ml
  • Natka pietruszki (posiekana) 10 g
  • Sól do smaku
  • Mąka 750 g
  • Otręby 30 g
  • Surówka z modrej kapusty 1100 g
  1. Strogonow

    • Cebulę z pieczarkami zasmaż na Ramie, dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Zasmażaj przez chwilę, wlej wodę, ciągle mieszając doprowadź do wrzenia.
    • Dodaj kurczaka i ogórki.
    • Gotuj na wolnym ogniu przez kila minut.
    • Na koniec dodaj śmietankę, natkę pietruszki i dopraw pieprzem do smaku.
  2. Kluski kładzione

    • Jaja wymieszaj z wodą, natką pietruszki i solą. Dodaj mąkę, otręby i połącz na jednolitą masę.
    • Następnie dodaj rozpuszczoną Ramę i wymieszaj.
    • Ubijaj przez chwilę, wtłaczając powietrze.
    • Z ciasta uformuj kluski i gotuj wrzucając do osolonej wody.
    • Strogonow podawaj z kluskami i surówką.
+