+

Klopsiki wołowe

  • Wołowina mielona 1 kg
  • Jaja 2 szt
  • Sól, pieprz
  • Mąka pszenna do oprószenia

Sos

  • Woda 1.5 l
  • Cebulka perłowa 350 g
  • Wino czerwone 300 ml

Podanie

  1. Klopsiki wołowe

    • Wołowinę wymieszaj z jajami, Ramą 31% oraz przyprawami.
    • Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (5 kulek na porcję).
    • Usmaż w głębokim tłuszczu.
  2. Sos

    • Sos Demi Glace połącz z wodą i zagotuj.
    • Na Ramie Culinesse podsmaż cebulki, po chwili wlej wino, zredukuj i dodaj do sosu Demi Glace.
    • Całość połącz z klopsikami i gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji sosu.
  3. Podanie

    • Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z sosem i klopsikami.
    • Podawaj na głębokim talerzu z Tomato Pronto i zblanszowanym selerem naciowym.
+