Spaghetti z pesto i łososiem
Spaghetti z kremowym pesto, chrupiącym łososiem smażonym ze skórą i wędzonym żółtkiem

Składniki
Spaghetti z pesto i łososiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Pesto
Bazylia świeża
/g
40.0 g
0%
Rukola
/g
30.0 g
0%
Natka pietruszki
/g
20.0 g
0%
Czosnek
/g
2.0 g
0%
Orzechy pinii
/g
15.0 g
0%
Oliwa
/ml
120.0 ml
0%
Ser Parmezan
/g
30.0 g
0%
Sok z cytryny świeży kilka kropli
/ml
0.0 ml
0%
Wędzone żółtko
Żółtko
/cu
10.0 cu
0%
Spaghetti
Makaron spaghetti
/g
250.0 g
0%
Śmietanka 30%
/ml
600.0 ml
0%
Pesto 250 G
/
0.0
0%
Łosoś
Łosoś filet
/kg
1.0 kg
0%
Podanie
Szpinak
/g
0.0 g
0%
Soliród
/g
0.0 g
0%
Liście Buraczka
/
0.0
0%
Orzechy Pinii
/
0.0
0%
Oliwa
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Pesto
-
Bazylia świeża 40.0 g
-
Rukola 30.0 g
-
Natka pietruszki 20.0 g
-
Czosnek 2.0 g
-
Orzechy pinii 15.0 g
-
Oliwa 120.0 ml
-
Ser Parmezan 30.0 g
-
Sok z cytryny świeży kilka kropli
Wędzone żółtko
-
Żółtko 10.0 cu
Spaghetti
-
Makaron spaghetti 250.0 g
-
Śmietanka 30% 600.0 ml
-
Pesto 250 G
Łosoś
-
Łosoś filet 1.0 kg
Podanie
-
Szpinak
-
Soliród
-
Liście Buraczka
-
Orzechy Pinii
-
Oliwa
-
Pesto
- Włóż liście bazylii, rukolę i pietruszkę do blendera.
- Dodaj czosnek, prażone orzeszki pinii, oliwę i parmezan, zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
- Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
-
Wędzone żółtko
- Oddziel żółtka od białek i wyłóż żółtko na ściereczkę kuchenną.
- Przesuwaj żółtko tam i z powrotem na ściereczce, aby usunąć resztki białka.
- Żółtko lekko podwędź, aby nadać mu ciepła i przydymionego smaku.
-
Spaghetti
- Ugotuj spaghetti.
- Podgrzej śmietankę na patelni, dodaj spaghetti i pesto. Całość wymieszaj.
-
Łosoś
- Dopraw łososia i smaż w wysokiej temperaturze, skórą do dołu.
- Kiedy skóra będzie chrupiąca, zdejmij z ognia i na 1 min., odwróć łososia na drugą stronę.
-
Podanie
- Podgrzej olej na patelni, dodaj szpinak i soliród.
- Na talerzu połóż najpierw szpinak, soliród, na tym umieść łososia.
- Dodaj spaghetti z sosem, a na wierzchu połóż wędzone żółtko.
- Udekoruj prażonymi orzechami pinii, listkami buraczka i oliwą.