+

Pesto

  • Bazylia świeża 40 g
  • Rukola 30 g
  • Natka pietruszki 20 g
  • Czosnek 2 g
  • Orzechy pinii 15 g
  • Oliwa 120 ml
  • Ser Parmezan 30 g
  • Sok z cytryny świeży kilka kropli

Wędzone żółtko

  • Żółtko 10 cu

Spaghetti

  • Makaron spaghetti 250 g
  • Śmietanka 30% 600 ml
  • Pesto 250 g

Łosoś

  • Łosoś filet 1 kg

Podanie

  • Szpinak
  • Soliród
  • Liście buraczka
  • Orzechy pinii
  • Oliwa
  1. Pesto

    • Włóż liście bazylii, rukolę i pietruszkę do blendera.
    • Dodaj czosnek, prażone orzeszki pinii, oliwę i parmezan, zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
    • Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  2. Wędzone żółtko

    • Oddziel żółtka od białek i wyłóż żółtko na ściereczkę kuchenną.
    • Przesuwaj żółtko tam i z powrotem na ściereczce, aby usunąć resztki białka.
    • Żółtko lekko podwędź, aby nadać mu ciepła i przydymionego smaku.
  3. Spaghetti

    • Ugotuj spaghetti.
    • Podgrzej śmietankę na patelni, dodaj spaghetti i pesto. Całość wymieszaj.
  4. Łosoś

    • Dopraw łososia i smaż w wysokiej temperaturze, skórą do dołu.
    • Kiedy skóra będzie chrupiąca, zdejmij z ognia i na 1 min., odwróć łososia na drugą stronę.
  5. Podanie

    • Podgrzej olej na patelni, dodaj szpinak i soliród.
    • Na talerzu połóż najpierw szpinak, soliród, na tym umieść łososia.
    • Dodaj spaghetti z sosem, a na wierzchu połóż wędzone żółtko.
    • Udekoruj prażonymi orzechami pinii, listkami buraczka i oliwą.
+