Spaghetti bolognese
Każdy kucharz ma własny sposób przyrządzania tego legendarnego dania. Poniżej przepis Pierluca Ardito na klasyczne włoskie spaghetti bolognese – reprezentujące to, co we włoskiej kuchni najlepsze.

Składniki
Spaghetti bolognese
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos
Cielęcina
/g
310.0 g
0%
Mieszanka warzyw (seler, cebula, marchew)
/g
100.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
120.0 ml
0%
Koncentrat pomidorowy
/g
10.0 g
0%
Knorr Tomato Pronto Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli 2 kg
/g
330.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Bulion cielęcy
/ml
130.0 ml
0%
Zioła
/g
30.0 g
0%
Ser Parmezan
/g
50.0 g
0%
Wykończenie
Makaron Spaghetti Knorr Professional 3kg
/g
0.0 g
0%

Oliwa z oliwek
/ml
0.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos
-
Cielęcina 310.0 g
-
Mieszanka warzyw (seler, cebula, marchew) 100.0 g
-
Wino białe wytrawne 120.0 ml
-
Koncentrat pomidorowy 10.0 g
-
Bulion cielęcy 130.0 ml
-
Zioła 30.0 g
-
Ser Parmezan 50.0 g
Wykończenie
-
Oliwa z oliwek
-
Sos
- Przypraw i podsmaż mieloną cielęcinę oraz mieszankę pokrojonych w kostkę warzyw.
- Dodaj białe, wytrawne wino i zredukuj.
- Do warzyw na patelni dodaj podsmażone mięso.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, Tomato Pronto, bulion cielęcy oraz zioła.
- Zredukuj ogień, dodaj parmezan i smaż przez godzinę. Dopraw do smaku.
-
Wykończenie
- W osolonej wodzie ugotuj makaron spaghetti (80 g na porcję).
- Makaron powinien być al dente.
- Wymieszaj makaron z dodatkiem niewielkiej ilości wody pozostałej z gotowania z sosem.
- Posyp świeżo startym parmezanem i skrop wysokiej jakości oliwą z oliwek.