Sos ciemny podstawowy
Doskonała podstawa do sosu myśliwskiego, z czerwonego wina, bordelaise i wiele innych.

Składniki
Wykonanie
-
Cebula, kostka 80 g
-
Czosnek, posiekany 10 g
-
Marchew, kostka 75 g
-
Seler, kostka 50 g
-
Pietruszka korzeń (kostka) 50 g
-
Sos sojowy 15 ml
-
Liść laurowy 2 cu
-
Ziele angielskie 3 cu
-
Woda 1300 ml
-
Mąka 30 g
Przygotowanie
-
Wykonanie
- Cebulę, czosnek i warzywa zasmaż na Ramie, dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie zasmaż.
- Dodaj sos sojowy i pozostałe przyprawy. Zalej wodą i gotuj, aż pozostanie ok. 1 litr sosu.
- Następnie zagęść zawiesiną z mąki i zagotuj.
- Przecedź i dopraw do smaku.