Sos biały podstawowy
Jest to świetna podstawa do wszystkich sosów jasnych, począwszy od potrawki a skończywszy na sosie chrzanowym.

Składniki
Sos biały podstawowy
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg
/g
50.0 g
0%
Mąka
/g
70.0 g
0%
Wywar podstawowy do zup i sosów
/ml
1000.0 ml
0%
Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna w opakowaniu 3 kg
/g
7.0 g
0%

Śmietanka 18%
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie
-
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 50.0 g
-
Mąka 70.0 g
-
Wywar podstawowy do zup i sosów 1000.0 ml
-
Śmietanka 18% 50.0 ml
-
Wykonanie
- Ramę roztop w garnku, dodaj mąkę i wymieszaj. Delikatnie zasmaż tak, aby powstała jasna zasmażka.
- Ciągle mieszając dodawaj ciepły wywar podstawowy.
- Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
- Następnie dodaj Delikat uniwersalny, gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty i odstaw.
- Śmietankę zahartuj i dodaj do sosu. Dopraw do smaku.
- Jest to świetna podstawa do wszystkich sosów jasnych, począwszy od potrawki a skończywszy na sosie chrzanowym.