+

Marynata do wołowiny

  • Udziec wołowy 1.2 kg
  • Ocet jabłkowy 80 ml
  • Białko 100 g
  • Mąka ziemniaczana 80 g

Woda do gotowania mięsa

Warzywa

  • Fasolka szparagowa 400 g
  • Rzodkiew biała, obrana 300 g
  • Marchew 500 g
  • Sól, imbir, sok z limonki Do smaku

Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame

  • Sól
  • Olej Do smażenia
  • Jaja 5 szt
  • Wodorosty wakame 300 g

Podanie

  • Olej
  • Olej sezamowy Do smażenia
  • Brązowe grzybki Shimeji 100 g
  • Szczypiorek Do dekoracji
  1. Marynata do wołowiny

    • Udziec wołowy pokrój w cienkie plasterki.
    • Wymieszaj z octem jabłkowym, białkiem i mąką ziemniaczaną oraz połącz z pokrojonym mięsem. Pozostaw do zamarynowania na około 2-3 godziny.
  2. Woda do gotowania mięsa

    • Zagotuj wodę z dodatkiem Esencji wołowej i zgęść mąką ziemniaczaną połączoną z wodą tak, aby powstała lekka zawiesina.
    • Udziec zanurzaj porcjami na kilka sekund tak, aby uzyskać na mięsie cienką powłokę.
  3. Warzywa

    • Warzywa pokrój w dowolny sposób, zblanszuj i zahartuj.
  4. Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame

    • Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
    • Na dobrze rozgrzanym tłuszczu przesmaż roztrzepane jajka, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj z wodorostami.
  5. Podanie

    • Mięso smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju sezamowego. Oddzielnie przesmaż warzywa i grzyby, przypraw solą, imbirem i sokiem z limonki.
    • W ostatniej fazie wszystko połącz. Dopraw sosem Sunshine chili.
    • Podawaj na ryżu z jajem i wodorostami wakame.
    • Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.
+