+

Mięso

Sos

  • Jogurt naturalny, gęsty 150 g
  • Ser lazur 70 g
  • Sok z cytryny świeży 10 ml
  • Sól, pieprz do smaku

Podanie

  • Migdały (płatki) 45 g
  1. Mięso

    • Ze skrzydełek odetnij lotki. Przypraw Esencją drobiową i wstaw na 30 minut do pieca konwekcyjno-parowego na funkcję parowanie.
    • Ugotowane skrzydełka osusz, jeśli będzie taka potrzeba – przypraw delikatnie solą.
    • W misce wymieszaj sos BBQ z miodem i kolorowym pieprzem, a następnie natrzyj nim skrzydełka.
    • Wstaw do pieca na 10 minut (temperatura 200°C), tak by się zapiekły.
  2. Sos

    • Wszystkie składniki sosu zmiksuj w blenderze kielichowym.
  3. Podanie

    • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, część dodaj do sosu.
    • Skrzydełka podawaj z przygotowanym dipem serowym.
    • Danie posyp pozostałymi migdałami i pokrojonym szczypiorkiem. Udekoruj kiełkami i młodym groszkiem.