Semifreddo waniliowe z dodatkiem malin i pistacji
Lekki letni deser według przepisu Stefano Cusari, właściciela Trattorii da Stella w Kędzierzynie-Koźlu.

Składniki
Semifreddo waniliowe z dodatkiem malin i pistacji
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Deser
Jajko białko (35g)
/cu
10.0 cu
0%
Cukier puder
/g
500.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
500.0 ml
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Orzechy pistacjowelub orzechy włoskie
/g
100.0 g
0%
Maliny
/g
500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Deser
-
Jajko białko (35g) 10.0 cu
-
Cukier puder 500.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 500.0 ml
-
Cytryna 1.0 cu
-
Orzechy pistacjowelub orzechy włoskie 100.0 g
-
Maliny 500.0 g
-
Deser
- Białka ubijaj, gdy będą już prawie ubite, dodaj połowę cukru pudru i ubijaj dalej.
- Po chwili dodaj resztę cukru i ubijaj.
- Ubij Ramę Cremefine Profi 31%, dodaj startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ubite białka, delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj maliny i pokruszone pistacje, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż folią spożywczą, przełóż masę i wstaw do mroźni na kilka godzin.
- Masę można wykładać do jednoporcyjnych foremek silikonowych.
- Można podawać z dodatkiem innych świeżych owoców.