Menu
+

Mięso

  • Schab 1.3 kg
  • Sól kamienna 65 g
  • Cukier 40 g
  • Woda 2.5 l

Sos myśliwski

  • Olej 40 ml
  • Szalotka 80 g
  • Kurki 130 g
  • Wino białe wytrawne 300 ml
  • Tymianek świeży 5 g
  • Pomidorki koktajlowe 180 g
  • Masło do uzyskania konsystencji

Podanie

  1. Mięso

    • Schab w całości oczyść z błon i włóż do solanki na 12 godzin.
    • Następnie mięso zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do pieca nastawionego na program parowanie w temperaturze 67⁰C na 2 godziny.
  2. Sos myśliwski

    • Na oleju zasmaż szalotkę pokrojoną w kostkę oraz kurki, podlej winem i odparuj. Zalej Sosem pieczeniowym i gotuj przez chwilę. Dodaj tymianek i pomidorki.
    • Sos zagęść surowym masłem.
  3. Podanie

    • Schab podawaj z sosem myśliwskim i purée ziemniaczanym.