Schab sous-vide z sosem myśliwskim z kurkami
Tak przygotowane mięso nadaje się również do zimnego bufetu. Możesz wykroić tzw. kieszeń i wypełnić ulubionym farszem lub posmarować majonezem i obtoczyć w ulubionych dodatkach (zioła, orzechy).

Składniki
Mięso
-
Schab 1.3 kg
-
Sól kamienna 65.0 g
-
Cukier 40.0 g
-
Woda 2.5 l
Sos myśliwski
-
Olej 40.0 ml
-
Szalotka 80.0 g
-
Kurki 130.0 g
-
Wino białe wytrawne 300.0 ml
-
Tymianek świeży 5.0 g
-
Pomidorki koktajlowe 180.0 g
-
Masło do uzyskania konsystencji
Podanie
-
Woda 1.0 l
-
Mięso
- Schab w całości oczyść z błon i włóż do solanki na 12 godzin.
- Następnie mięso zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do pieca nastawionego na program parowanie w temperaturze 67⁰C na 2 godziny.
-
Sos myśliwski
- Na oleju zasmaż szalotkę pokrojoną w kostkę oraz kurki, podlej winem i odparuj. Zalej Sosem pieczeniowym i gotuj przez chwilę. Dodaj tymianek i pomidorki.
- Sos zagęść surowym masłem.
-
Podanie
- Schab podawaj z sosem myśliwskim i purée ziemniaczanym.