+

Mięso

  • Schab bez kości, oczyszczony 1.3 kg

Marynata

Sos

Pieczony pasternak

  • Pasternak 500 g
  • Czosnek 6 ząbków
  • Olej 30 ml
  • Sól morska

Karmelizowana marchew

  • Marchew 400 g
  • Miód 50 g
  • Cydr 70 ml

Smażony jarmuż

Chipsy z jarmużu

  • Jarmuż 250 g
  • Sól morska
  1. Mięso

    • Ze schabu wytnij jedną kość, a drugą pozostaw. Podziel na równe porcje.
  2. Marynata

    • Marynatę do wieprzowiny wymieszaj z posiekanym czosnkiem, Primerbą tymiankową i olejem.
    • Natrzyj mięso i pozostaw do zamarynowania.
    • Schab usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piecu konwekcyjno-parowym.
  3. Sos

    • Rozmroź kurki, zasmaż na Ramie Culinesse.
    • Sos z zielonym pieprzem połącz z wodą i zagotuj. Wymieszaj z podsmażonymi kurkami.
    • Zabiel Ramą 15% i dopraw do smaku używając przyprawy Gastrique.
  4. Pieczony pasternak

    • Pasternak obierz, pokrój w długie, grube słupki i upiecz razem z ząbkami czosnku w łupinie. Skrop olejem i przypraw solą.
  5. Karmelizowana marchew

    • Marchewkę pokrój tak samo jak pasternak, zblanszuj i skarmelizuj na miodzie, podlej cydrem.
  6. Smażony jarmuż

    • Jarmuż oczyść i podziel na dwie części: jedną podsmaż na Ramie Culinesse, przypraw solą, pieprzem i cytryną, a z drugiej przygotuj chipsy.
  7. Chipsy z jarmużu

    • Jarmuż rozłóż na pergaminie, przypraw solą morską i susz w temperaturze około 170⁰C przez kilka minut, aż brzegi zrobią się lekko brązowe i cały jarmuż będzie chrupki

  8. Podanie

    • Grillowany schab podawaj z pieczonym pasternakiem, karmelizowaną marchewką i smażonym jarmużem oraz chipsami z jarmużu.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.