+

Sos

  • Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 400 ml
  • Woda 160 ml
  • Masło orzechowe 250 g
  • Sos rybny 10 ml
  • Cukier brązowy 10 g
  • Limonka 1 cu
  • Imbir (tarty) 10 g

Polędwiczka

Podanie

  • Ryż jaśminowy 600 g
  1. Sos

    • Składniki sosu wymieszaj i zagotuj. Połowę sosu wystudź i zachowaj do marynowania.
    • Drugą połowę zachowaj ciepłą, do podania.
  2. Polędwiczka

    • Polędwiczki pokrój na 30 pasków (wzdłuż włókien) i dopraw marynatą.
    • Mięso nadziej na patyki, zanurz w zimnym sosie i pozostaw na min. godzinę do zamarynowania.
    • Tak przygotowane satay grilluj lub piecz w temperaturze 230⁰C przez kilka minut.
  3. Podanie

    • Satay podawaj z dodatkiem gorącego sosu i ryżu jaśminowego.