Sandacz w ziemniaczanej panierce podany na słodkiej kapuście z zielonym groszkiem i marchewką
Do przyrządzenia panierki użyj między innymi suchego Puree z mlekiem Knorr, dzięki czemu ryba nabierze wyjątkowego smaku i pożądanej chrupkości.

Składniki
Ryba
-
Sandacz (filet) 1.6 kg
Panierka
-
Jaja 3 cu
-
Soda oczyszczona 3 g
-
Mąka pszenna 160 g
Warzywa na chrupko
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
Kapusta biała 1.4 kg
-
Marchew 300 g
-
Sól
-
Cukier
-
Groszek zielony 600 g
-
Koperek świeży 1 pęczek
Podanie
-
Kiełki słonecznika
-
Cytryna (szt.)
-
Ryba
- Sandacza oczyść, wyporcjuj, dopraw Delikatem i odstaw na 20 minut.
-
Panierka
- Przygotuj delikatne ciasto z jajek, 60 g mąki i sody.
- Puree połącz z pozostałą mąką, tworząc suchą panierkę.
- Rybę obtocz w suchej panierce, zanurz w cieście i ponownie w panierce.
- Smaż na głębokim tłuszczu o temperaturze 160⁰C.
-
Warzywa na chrupko
- Na Ramie zasmaż kapustę pokrojoną w dużą kostkę. Następnie dodaj marchew pokrojoną w plastry, dopraw solą i cukrem. Na koniec dodaj groszek i koperek.
-
Podanie
- Sandacza w ziemniaczanej panierce podawaj na chrupkich warzywach, dekorując potrawę cytryną i kiełkami słonecznika.