Sandacz na kaszy pęczak z sosem z pieczonych buraków i karmelizowaną brukselką
Propozycja na zimne grudniowe wieczory.

Składniki
Sandacz na kaszy pęczak z sosem z pieczonych buraków i karmelizowaną brukselką
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł1170.26
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Filet z sandacza
Sandacz (filet)
/kg
1.6 kg
0%
Olej rzepakowy
/ml
100.0 ml
0%
Knorr Professional Marynata do ryb i owoców morza 0,7 kg
/g
20.0 g
0%

Emulsja z buraków
Buraki pieczone, obrane
/g
500.0 g
0%
Likier malinowy
/ml
100.0 ml
0%
Ocet balsamiczny
/ml
50.0 ml
0%
Imbir obrany
/g
10.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
50.0 ml
0%
Kasza pęczak
/g
800.0 g
0%
Szalotka
/g
60.0 g
0%
Olej
/ml
40.0 ml
0%
Mięta świeża
/pęczek
1.0 pęczek
0%
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Karmelizowana brukselks
Brukselka
/g
500.0 g
0%
Masło
/g
30.0 g
0%
Miód
/g
20.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
10.0 ml
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Filet z sandacza
-
Sandacz (filet) 1.6 kg
-
Olej rzepakowy 100.0 ml
Emulsja z buraków
-
Buraki pieczone, obrane 500.0 g
-
Likier malinowy 100.0 ml
-
Ocet balsamiczny 50.0 ml
-
Imbir obrany 10.0 g
-
Oliwa z oliwek 50.0 ml
-
Kasza pęczak 800.0 g
-
Szalotka 60.0 g
-
Olej 40.0 ml
-
Mięta świeża 1.0 pęczek
Karmelizowana brukselks
-
Brukselka 500.0 g
-
Masło 30.0 g
-
Miód 20.0 g
-
Sok z cytryny świeży 10.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Filet z sandacza
- Sandacza pokrój na 20 porcji (80 g każda) i natrzyj 40 ml oleju połączonego z Marynatą do ryb i owoców morza. Odstaw do lodówki.
- Zamarynowaną wcześniej rybę obsmaż na pozostałym oleju, zaczynając od strony ze skórą.
-
Emulsja z buraków
- Upieczone buraki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dokładnie zmiksuj w blenderze razem z nalewką, octem balsamicznym oraz imbirem.
- Powstały sos przetrzyj przez drobne sito, a następnie ponownie zmiksuj, dodając powoli oliwę z oliwek. Następnie odstaw w ciepłe miejsce. Część pokrojonych buraków możesz zostawić i połączyć je z puree przed samym wydaniem.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij szalotkę, dodaj ugotowaną kaszę, dopraw Esencją bulionu rybnego, na końcu połącz z posiekaną miętą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
-
Karmelizowana brukselks
- Zblanszowane brukselki przekrój na pół i obsmaż na rozgrzanym maśle. Gdy się zarumienią dodaj miód, sok z cytryny oraz orzechy. Dopraw solą i pieprzem.