+

Mięso

  • Udziec cielęcycienkie plastry 1.4 kg
  • Szynka Parmeńska20 plastrów
  • Szałwia świeża20 dużych liści
  • Mąka 30 g
  • Masło 40 g
  • Oliwa 30 ml
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Woda 400 ml
  1. Mięso

    • Cielęcinę lekko rozbij, dopraw Delikatem, na każdy plaster połóż liść szałwii i plaster szynki, zepnij wykałaczką. • Obtocz w mące od strony mięsa. • Na patelni rozgrzej oliwę i masło, mięso obsmaż z dwóch stron na złoty kolor. • Następnie wlej wino i esencję bulionu wołowego wymieszaną w gorącej wodzie, gotuj około 2–3 minuty. • Mięso zdejmij z patelni i pozostaw w ciepłym miejscu.
  2. Podanie

    • Podawaj z pieczonymi ziemniakami, rozmarynem i czosnkiem.