Sałatka z grillowaną wątróbką i truskawkowym vinaigrette
Nadaj wątróbce doskonały smak dzięki zamarynowaniu w mleku i ulubionych przyprawach na minimum 2 godziny.

Składniki
Sałatka z grillowaną wątróbką i truskawkowym vinaigrette
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wątróbka
Wątróbka z indyka
/kg
1.0 kg
0%
Sól i pieprz do smaku
/g
0.0 g
0%
Sałatka
Truskawki
/g
600.0 g
0%
Melon
/g
800.0 g
0%
Borówki
/g
200.0 g
0%
Bukiet sałat
/g
200.0 g
0%
Truskawkowy vinaigrette
Sos sałatkowy grecki Knorr 0,7 kg
/g
35.0 g
0%

Woda
/ml
200.0 ml
0%
Miód
/g
30.0 g
0%
Oliwa
/ml
100.0 ml
0%
Syrop truskawkowy
/g
150.0 g
0%
Ocet winny biały
/ml
60.0 ml
0%
Podanie
Chips z boczku do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Puder z buraka do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Boczek (drobno kruszony) do dekoracji
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wątróbka
-
Wątróbka z indyka 1.0 kg
-
Sól i pieprz do smaku
Sałatka
-
Truskawki 600.0 g
-
Melon 800.0 g
-
Borówki 200.0 g
-
Bukiet sałat 200.0 g
Truskawkowy vinaigrette
-
Woda 200.0 ml
-
Miód 30.0 g
-
Oliwa 100.0 ml
-
Syrop truskawkowy 150.0 g
-
Ocet winny biały 60.0 ml
Podanie
-
Chips z boczku do dekoracji
-
Puder z buraka do dekoracji
-
Boczek (drobno kruszony) do dekoracji
-
Wątróbka
- Wątróbkę z indyka zgrilluj, przypraw solą i pieprzem.
- Pokrój na mniejsze części i pozostaw w ciepłym miejscu.
-
Sałatka
- Owoce oczyść i pokrój w cząstki o dowolnym kształcie, by można było je podać z bukietem sałat.
- Sałaty wypłucz i osusz.
-
Truskawkowy vinaigrette
- Sos sałatkowy grecki połącz z octem, syropem truskawkowym, wodą i miodem. Całość wymieszaj rózgą i odstaw na 3 minuty. Po chwili dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.
- Gotowy sos przecedź przez drobne sito. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj wodę.
-
Podanie
- Na talerzu przygotuj kompozycję z owoców, sałat i letniej wątróbki.
- Całość skrop przygotowanym vinaigrette.
- Danie udekoruj chipsem z boczku, pudrem z buraka i drobno pokruszonym boczkiem.