+

Warzywa

  • Młody groszek 500 g
  • Szparagi białe 400 g
  • Szparagi zielone 500 g
  • Cukinia 500 g
  • Kalarepa 900 g
  • Rzodkiewki 300 g
  • Młoda marchewka 400 g
  • Cukier do smaku

Vinaigrette cytrynowy

  • Musztarda 40 g
  • Czosnek 15 g
  • Cukier do smaku
  • Sok z cytryny świeży 100 ml
  • Olej 200 ml
  • Oliwa 100 ml
  1. Warzywa

    • Warzywa oczyść i pokrój w dowolny sposób. Ugotuj każde warzywo oddzielnie w wodzie zdodatkiem Esencji bulionu warzywnego i cukru.
  2. Vinaigrette cytrynowy

    • Połącz Esencję bulionu warzywnego z musztardą, roztartym czosnkiem, cukrem i niewielką ilością soku z cytryny.
    • Całość mieszaj rózgą, sukcesywnie dolewając olej i oliwę z oliwek. Postępuj tak samo jak przy robieniu klasycznego majonezu. Na koniec dodaj pozostałą część soku z cytryny, cały czas mieszając.
  3. Podanie

    • Ugotowane warzywa podawaj na ciepło lub na zimno z cytrynowym vinaigrette.
+