+

Warzywa

  • Brokuły blabszowane 300.0 g
  • Szparagi zielone 200.0 g
  • Groszek zielony 100.0 g
  • Ogórek zielony 600.0 g
  • Kiwi 200.0 g
  • Jabłko zielone 250.0 g
  • Sałata rzymska 200.0 g
  • Świeże liście szpinaku „baby” 50.0 g
  • Sałata lollo bianco 100 g
  • Kiełki groszku cukrowego 30 szt.

Marynowana cebula

  • Cebula czerwona obrana 400.0 g
  • Cukier brązowy 100.0 g
  • Woda 1.0 l
  • Ocet winny z Sherry 150 ml
  • Sok z cytryny świeży 40.0 ml
  • Miód 50.0 g
  • Sól 5.0 g
  • Olej 20.0 ml
  • Tymianek świeży 2.0 gałązki
  • Liść laurowy 2.0 cu

Sos

Biszkopt szpinakowy

  • Jaja 2.0 cu
  • Szpinak mrożony mielony 225.0 g
  • Mąka ryżowa 150.0 g
  • Proszek do pieczenia 5.0 g
  • Sól
  • Olej 65.0 ml
  1. Warzywa

    • Brokuły podzielone na różyczki oraz groszek zblanszuj i zahartuj.
    • Ogórek, kiwi i jabłko pokrój w dowolny sposób.
    • Sałaty rzymską i lollo bianco podziel na dowolne kawałki.
  2. Marynowana cebula

    • Cebule pokrój w ćwiartki i rozdziel na łuski.
    • Wszystkie składniki marynaty przełóż do garnka i zagotuj. Dodaj cebulę, ponownie zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
  3. Sos

    • Do blendera kielichowego wlej zimną wodę, dodaj ocet, czosnek, cukier, koperek i Sos ogrodowy. Wszystkie składniki zblenderuj.
    • Następnie przelej do miski, dodaj musztardę i olej. Dobrze wymieszaj rózgą, odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj - wtedy sos się nie rozwarstwi.
  4. Biszkopt szpinakowy

    • Jaja ubij w mikserze.
    • Szpinak częściowo odsącz (sok ze szpinaku pozostaw).
    • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    • Do ubitych jajek dodaj szpinak i przez chwilę miksuj. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj pozostawiony sok ze szpinaku.
    • Ciasto przelej na wysmarowaną tłuszczem blachę G/N i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 20-25 minut. Po tym czasie odstaw biszkopt do wystygnięcia.
  5. Podanie

    • Warzywa i sałaty ułóż na talerzu z marynowaną cebulą w dowolny sposób, skrop sosem i posyp kawałkami biszkoptu szpinakowego.
    • Udekoruj kiełkami groszku cukrowego