Sałatka z tuńczyka i wakame
Glony wakame są pomocne w odchudzaniu oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Dzięki małej kaloryczności oraz niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów świetnie zastępują wiele warzyw.

Składniki
Sałatka z tuńczyka i wakame
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Tuńczyk
Polędwica z tuńczyka
/kg
1.2 kg
0%
Sól
/g
60.0 g
0%
Cukier
/g
60.0 g
0%
Pieprz syczuański
/g
7.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
40.0 ml
0%
Sałatka wakame
Wakame
/g
70.0 g
0%
Szalotka
/g
150.0 g
0%
Pomodori Secchi (pomidory suszone) Knorr Professional 0,75kg
/g
150.0 g
0%
-knorr-professional-0,75kg/suszone pomidory 450 x450.png)
Sezam
/g
25.0 g
0%
Soliród
/g
200.0 g
0%
Cukier
/g
20.0 g
0%
Sól
/g
20.0 g
0%
Czerwone wino wytrawne
/ml
500.0 ml
0%
Sos sałatkowy ogrodowy Knorr 0,7 kg
/g
25.0 g
0%
 (1).jpg)
Woda
/ml
175.0 ml
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Żel z żółtka
Jaja
/cu
6.0 cu
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Tuńczyk
-
Polędwica z tuńczyka 1.2 kg
-
Sól 60.0 g
-
Cukier 60.0 g
-
Pieprz syczuański 7.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 40.0 ml
Sałatka wakame
-
Wakame 70.0 g
-
Szalotka 150.0 g
-
Sezam 25.0 g
-
Soliród 200.0 g
-
Cukier 20.0 g
-
Sól 20.0 g
-
Czerwone wino wytrawne 500.0 ml
-
Woda 175.0 ml
-
Oliwa 50.0 ml
Żel z żółtka
-
Jaja 6.0 cu
-
Sól Do Smaku
-
Tuńczyk
- Pokrój tuńczyka na 5 podłużnych kawałków, osusz je papierowym ręcznikiem. Wymieszaj sól z cukrem i posyp równomiernie wszystkie kawałki, pozostaw na około 40 minut. Po tym czasie dokładnie umyj rybę w zimnej bieżącej wodzie i jeszcze raz wytrzyj do sucha. Pozostaw w chłodni do serwisu.
- Przed podaniem, usmaż tuńczyka z każdej strony na złoty kolor, posypując go grubo mielonym pieprzem syczuańskim. Tuńczyk powinien być w środku surowy.
-
Sałatka wakame
- Szalotkę obierz i pokrój w krążki.
- Wino zredukuj o połowę, dodaj cukier i sól. Po ostygnięciu wrzuć do wina pokrojoną szalotkę, pozostaw na godzinę i odcedź.
- Wakame zalej letnią wodą, odstaw do napęcznienia, a następnie odcedź.
- Sos ogrodowy wymieszaj w wodzie z oliwą i odstaw na 10 minut.
- Suszone pomidory pokrój w bardzo cienkie paski.
- Sezam upraż na suchej patelni.
- Soliród zblanszuj we wrzątku i zahartuj w zimnej wodzie.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem i dopraw do smaku.
-
Żel z żółtka
- Jajka gotuj w temperaturze 63°C przez 1,5 godziny.
- Oddziel białka od żółtek, żółtka umieść w blenderze i na wolnych obrotach mieszaj z solą do uzyskania konsystencji żelu.
-
Podanie
- Tuńczyka pokrój w plastry, ułóż na talerzu razem z sałatką.
- Żel z żółtek, wyciśnij w kilku miejscach za pomocą tuby cukierniczej lub małego dyspensera.