+

Tuńczyk

Sałatka wakame

Żel z żółtka

  • Jaja 6 cu
  • Sól do smaku
  1. Tuńczyk

    • Pokrój tuńczyka na 5 podłużnych kawałków, osusz je papierowym ręcznikiem. Wymieszaj sól z cukrem i posyp równomiernie wszystkie kawałki, pozostaw na około 40 minut. Po tym czasie dokładnie umyj rybę w zimnej bieżącej wodzie i jeszcze raz wytrzyj do sucha. Pozostaw w chłodni do serwisu.
    • Przed podaniem, usmaż tuńczyka z każdej strony na złoty kolor, posypując go grubo mielonym pieprzem syczuańskim. Tuńczyk powinien być w środku surowy.
  2. Sałatka wakame

    • Szalotkę obierz i pokrój w krążki.
    • Wino zredukuj o połowę, dodaj cukier i sól. Po ostygnięciu wrzuć do wina pokrojoną szalotkę, pozostaw na godzinę i odcedź.
    • Wakame zalej letnią wodą, odstaw do napęcznienia, a następnie odcedź.
    • Sos ogrodowy wymieszaj w wodzie z oliwą i odstaw na 10 minut.
    • Suszone pomidory pokrój w bardzo cienkie paski.
    • Sezam upraż na suchej patelni.
    • Soliród zblanszuj we wrzątku i zahartuj w zimnej wodzie.
    • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z przygotowanym sosem i dopraw do smaku.
  3. Żel z żółtka

    • Jajka gotuj w temperaturze 63°C przez 1,5 godziny.
    • Oddziel białka od żółtek, żółtka umieść w blenderze i na wolnych obrotach mieszaj z solą do uzyskania konsystencji żelu.
  4. Podanie

    • Tuńczyka pokrój w plastry, ułóż na talerzu razem z sałatką.
    • Żel z żółtek, wyciśnij w kilku miejscach za pomocą tuby cukierniczej lub małego dyspensera.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.