Sałatka z ośmiornicą w pomarańczowo - pietruszkowym vinaigrette
Świetna propozycja na lekką przekąskę dla osób nietolerujących laktozy. Przepis ten nie zawiera laktozy.

Składniki
Sałatka z ośmiornicą w pomarańczowo - pietruszkowym vinaigrette
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ośmiornica
Ośmiornica
/kg
1.0 kg
0%
Cebula
/g
200.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
25.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Wodado smaku
/ml
60.0 ml
0%
Bouquet Garni 2 G(tymianek, pietruszka, liść laurowy, por)
/
0.0
0%
Vinaigrette
Musztardado smaku
/g
0.0 g
0%
Cytryna (szt.)
/cu
12.0 cu
0%
Czosnek
/g
0.0 g
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Cukier
/g
0.0 g
0%
Pietruszka zielona
/g
0.0 g
0%
Pasta słonecznikowa
Kiełki słonecznika
/g
150.0 g
0%
Pomodori Secchi (pomidory suszone) Knorr Professional 0,75kg
/g
50.0 g
0%
-knorr-professional-0,75kg/suszone pomidory 450 x450.png)
Soczewicaczarna ugotowana
/g
50.0 g
0%
Ocetjabłkowy do smaku
/ml
0.0 ml
0%
Podanie
Rzodkiewki10 szt.
/lb
0.0 lb
0%
Chipsy Z Bagietki Do Dekoracji
/
0.0
0%
Bukiet Sałąt 300 G
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ośmiornica
-
Ośmiornica 1.0 kg
-
Cebula 200.0 g
-
Wodado smaku 60.0 ml
-
Bouquet Garni 2 G(tymianek, pietruszka, liść laurowy, por)
Vinaigrette
-
Musztardado smaku
-
Cytryna (szt.) 12.0 cu
-
Czosnek
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Cukier
-
Pietruszka zielona
Pasta słonecznikowa
-
Kiełki słonecznika 150.0 g
-
Soczewicaczarna ugotowana 50.0 g
-
Ocetjabłkowy do smaku
Podanie
-
Rzodkiewki10 szt.
-
Chipsy Z Bagietki Do Dekoracji
-
Bukiet Sałąt 300 G
-
Ośmiornica
- Zagotuj wodę dodaj bouquet garni, esencję bulionu warzywnego, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i szczyptę soli.
- Ośmiornice oczyść i gotuj ją na wolnym ogniu około 1 godzinę i 10 minut.
- Ugotowaną ośmiornicę pozostaw w wywarze do wystygnięcia.
- Ośmiornicę pokrój tak by macki były oddzielnie.
-
Vinaigrette
- Musztardę połącz z octem, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, posiekana natką pietruszki i przyprawami, całość zmiksuj, sukcesywnie dolewaj olej a na końcu dodaj sok z pomarańczy.
-
Pasta słonecznikowa
- Słonecznika namocz w przegotowanej wodzie i pozostaw na noc.
- Słonecznika odcedź i zmiksuj razem z suszonymi pomidorami i czosnkiem, z przygotowanej pasty przygotuj kenele.
-
Podanie
- Na talerzu ułóż kompozycję z ośmiornicy na sałacie, pasty słonecznikowej, chipsów z bagietki, soczewicy i cienko pokrojonych w krążki rzodkiewek.
- Całość skrop przygotowanym vinaigrette.