Sałatka z marynowanym arbuzem w syropie z granatów i serem feta
Metoda kompresowania pozwala wydobyć intensywny smak i kolor.

Składniki
Sos
-
Woda 175 ml
-
Olej 50 ml
-
Limonka 1 szt.
Sałatka
-
Arbuzoczyszczony 1 kg
-
Grenadinesyrop 100 ml
-
Ser Feta 400 g
-
Rukola 50 g
-
Oliwki czarne 70 g
-
Mięta liść 15 g
-
Sos
- Sos grecki wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj sok z limonki, oliwę i wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie. Sos jest gotowy do podania i nie rozwarstwia się.
-
Sałatka
- Arbuza pokrój w duże plastry o grubości 3 centymetrów, włóż do worka wakum, zalej syropem Grenadine i kompresuj w wakum. Pozostaw w lodówce na około 3 godziny.
- Fetę pokrój w dość dużą kostkę.
- Arbuza wyjmij z worka i pokrój w prostokąty.
- Arbuza, fetę, oliwki i rukolę ułóż na talerzu, posyp listkami mięty i skrop przygotowanym sosem.
- Dekoruj według uznania mikro ziołami i kwiatami jadalnymi.