+

Krokiety

  • Mięso drobiowe, ugotowane 750 g
  • Masło, roztopione 150 g
  • Żółtka 2 szt
  • Jaja 3 szt
  • Białko 2 szt
  • Panko 150 g
  • Tłuszcz do smażenia

Dressing

  • Woda 230 ml
  • Oliwa z oliwek Pomace 100 ml

Sałatka

  • Bukiet sałat 800 g
  • Marchew, blanszowana 300 g
  • Szparagi zielone, wstążki 100 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  1. Krokiety

    • Zmiksuj mięso z roztopionym masłem i żółtkami do pożądanej konsystencji i dopraw do smaku Esencją bulionu drobiowego. Masę dobrze wystudź w lodówce, następnie uformuj krokiety.
    • Krokiety opanieruj w roztrzepanym jajkach z białkami i panko.
    • Usmaż na głębokim tłuszczu w temperaturze 170⁰C.
  2. Dressing

    • Sos sałatkowy połącz z wodą i oliwą, wymieszaj, odstaw i ponownie wymieszaj po 10 minutach.

  3. Sałatka

    • Na talerzu ułóż sałaty, warzywa, krokiety i skrop dressingiem.

+