Sałatka z chrupkim mięsem kaczki, cebulą dymką i sosem sezamowo-sojowym
Kaczka to bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej. Flagowym daniem jest kaczka po pekińsku. Kaczkę się grilluje, gotuje, smaży i piecze. Z kaczej piersi można przygotować wyśmienity, średnio wysmażony stek.

Składniki
Sałatka z chrupkim mięsem kaczki, cebulą dymką i sosem sezamowo-sojowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Udko z kaczki
/kg
3.5 kg
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Imbir
/g
50.0 g
0%
Anyż gwiazdki
/cu
5.0 cu
0%
Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Sos
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Sezam
/g
5.0 g
0%
Ocet jabłkowy
/ml
20.0 ml
0%
Olej
/ml
80.0 ml
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Czosnek
/g
5.0 g
0%
Imbir
/g
25.0 g
0%
Kolendra świeża
/g
5.0 g
0%
Sałatka
Sałata lodowa
/g
250.0 g
0%
Ogórek zielony
/g
300.0 g
0%
Dymka
/g
400.0 g
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
200.0 g
0%
Kiełki soi
/g
80.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Udko z kaczki 3.5 kg
-
Imbir 50.0 g
-
Anyż gwiazdki 5.0 cu
Sos
-
Sezam 5.0 g
-
Ocet jabłkowy 20.0 ml
-
Olej 80.0 ml
-
Miód 50.0 g
-
Czosnek 5.0 g
-
Imbir 25.0 g
-
Kolendra świeża 5.0 g
Sałatka
-
Sałata lodowa 250.0 g
-
Ogórek zielony 300.0 g
-
Dymka 400.0 g
-
Marchew 300.0 g
-
Groszek cukrowy 200.0 g
-
Kiełki soi 80.0 g
-
Mięso
- Kaczkę połącz z sosem Ketjap Manis, imbirem i anyżem.
- Mięso przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj do miękkości.
- Oddziel mięso od kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki, wymieszaj z sosem Pang Gang.
- Smaż na chrupko w głębokim tłuszczu lub piecz w wysokiej temperaturze na pergaminie w piecu konwekcyjno-parowym.
-
Sos
- Połącz Ketjap Manis z octem, miodem, obranym czosnkiem i imbirem.
- Całość zmiksuj, dodaj świeżą kolendrę i sukcesywnie dolewaj olej, tak by sos lekko się zagęścił.
- Przelej do miski, dodaj uprażony sezam.
-
Sałatka
- Groszek cukrowy przekrój na pół, resztę warzyw pokrój w cienkie paski.
- Składniki sałatki wymieszaj. Na wierzchu ułóż mięso, polej sosem.
- Część sosu można podać w miseczce.
- Dodatkowo sałatkę można posypać uprażonym sezamem.