Sałatka taboulé z falafelem, humusem i chrupkim chlebem pita
Nowe ujęcie klasycznego libańskiego dania – ta sałatka stworzona przez szefa kuchni w Unilever, Edwina van Genta, zawiera mnóstwo świeżych ziół i chrupiących pestek granatu. Jest zdrowa, szybko się przygotowuje, ma bogaty smak i teksturę.

Składniki
Kuskus
-
Kuskus 600 g
-
Oliwa 100 ml
Sałatka
-
Sałata masłowa 200 g
-
Rzodkiewki 150 g
-
Ogórki mini 5 cu
-
Cebula czerwona 1 cu
-
Pomidorki cherry 30 cu
Przed podaniem
-
Humus 300 g
-
Papryka mielona 5 g
-
Chlebki Pita 10 cu
-
Falafel 20 cu
-
Granat 1 cu
-
Mięta liść 10 g
-
Vinaigrette 100 ml
-
Kolendra świeża 10 g
-
Kuskus
- Wsyp kuskus do dużej miski i zalej 1 litrem zimnej wody.
- Dodaj oliwę i dobrze wymieszaj.
- Przykryj kuskus i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
-
Sałatka
- Opłucz i osusz sałatę, pokrój rzodkiewki na cienkie plasterki.
- Pokrój mini ogórki i cebulę.
- Przekrój pomidorki na połówki i wyjmij pestki z granatu.
-
Przed podaniem
- Połóż liście sałaty na talerzach i wypełnij kuskusem. Rozłóż kulki falafela na talerzach.
- Włóż humus do torebki cukierniczej i rób małe kleksy obok kuskusu. Posyp papryką.
- Dołóż do sałatki pomidorki, ogórki, rzodkiewki i cebulę.
- Udekoruj liśćmi mięty i kolendry oraz pestkami granatu, skrop sosem vinaigrette.
- Podgrzej chleb pita i podawaj sałatkę z ciepłym chlebem