+

Panna Cotta

Sezamowe ciastka

  • Woda 20 ml
  • Miód 20 g
  • Cukier 15 g
  • Masło 40 g
  • Sok z cytryny świeży 1 cu
  • Sezam 100 g
  • Czarny sezam 20 g

Owoce

  • Truskawki 400 g
  • Winogrona 400 g
  • Pomarańcze 400 g
  • Kiwi 400 g
  • Ananas 400 g
  • Smocze owoce 400 g
  • Likier pomarańczowy 60 ml

Podanie

  • Puder z pistacji
  • Mięta świeża
  1. Panna Cotta

    • Zagotuj Ramę 31%, odstaw, wsyp deser Panna Cotta i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    • Następnie dodaj maślankę i ponownie wymieszaj.
    • Całość rozlej do silikonowych foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  2. Sezamowe ciastka

    • W małym garnku podgrzej wodę z miodem i cukrem, lekko zredukuj tak by nie powstał karmel, dodaj masło, sok z cytryny i sezam. Chwilę gotuj na wolnym ogniu.
    • Masę przełóż na silikonowy podkład i wstaw na około 10 – 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Owoce

    • Owoce oczyść,pokrój w duże cząstki, skrop likierem pomarańczowym i wymieszaj.
  4. Podanie

    • Panna Cottę wyjmij z foremek i posyp pudrem pistacjowym. Jeśli masz większą foremkę, uprzednio pokrój pana cottę w kostkę.
    • Na talerzu ułóż kompozycję z owoców i pana cotty.
    • Deser udekoruj ułamanym kawałkiem ciastka sezamowego i listkami mięty.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto