Sałatka caprese podana w bazyliowej galaretce
Klasyczna sałatka Caprese zamknięta w galaretce, świetnie sprawdzi się w roli atrakcyjnej przystawki. W tej formie możesz także podawać inne sałatki, np. grecką.

Składniki
Galaretka
-
Woda 1 l
-
Sól do smaku
-
Cukier do smaku
-
Ocet winny do smaku
-
Bazylia świeża 10 g
-
Woda 50 ml
Dodatki
-
Pomidorki koktajlowe 250 g
-
Ser mozarella 250 g
Oliwa bazyliowa
-
Oliwa 100 ml
-
Pieprz czarny 2 g
Przygotowanie
-
Galaretka
- Esencję bulionu warzywnego połącz z zagotowaną wodą, dodaj sól, cukier, ocet, liście bazylii (zmiksowane z 50 ml wody) i zagotuj.
- Dodaj Auszpik i dokładnie wymieszaj, tak aby całkowicie się rozpuścił. Nie gotuj ponownie.
- Całość przecedź przez drobne sitko i pozostaw do wystudzenia.
-
Dodatki
- Przekrój pomidorki koktajlowe.
- Mozzarellę pokrój na 40 kawałków.
- Do silikonowych foremek wkładaj pomidorki przekrojone na pół i dwa kawałki mozzarelli.
- Całość zalej przygotowaną wcześniej, wystudzoną galaretką. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Oliwa bazyliowa
- Oliwę wymieszaj z Primerbą bazyliową i grubym pieprzem.