Sałatka śledziowa z ziołami i maślakami
Sałatkę śledziową możesz również podać jako tatara - w tym celu wszystkie składniki pokrój w kostkę i delikatnie wymieszaj.

Składniki
Sałatka śledziowa
-
Śledź 700 g
-
Cebula 120 g
-
Grzyby marynowane maślaki 150 g
Sos
-
Olej z grillowanej papryki 100 g
-
Olej 50 ml
-
Musztarda z gorczycą do smaku
Dekoracja
-
Rzodkiewka plasterki, mikrozioła do dekoracji
Przygotowanie
-
Sałatka śledziowa
- Śledzie namocz w zimnej wodzie (długość moczenia uzależniona jest rodzaju śledzi).
- Śledzie przełóż na sito, by dobrze odciekły.
- Cebulę pokrój w piórka, paprykę i grzyby w dowolny sposób.
-
Sos
- Olej z papryki połącz z Sosem ogrodowym, olejem i musztardą. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i pozostaw ją najlepiej do następnego dnia.
-
Dekoracja
- Sałatkę udekoruj grzankami i mikroziołami.