Słodki kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem
Przygotowanie mięsa w taki sposób pozwoli na wykorzystanie każdego kawałka mięsa w kuchni. Często szefowie kuchni nie wiedzą, co zrobić z pozostałościami po wykrojeniu pożądanego kawałka, kształtu lub wagi mięsa.

Składniki
Mięso
-
Filet z kurczaka 1.4 kg
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 150.0 ml
-
Cebula 90.0 g
-
Jaja 3.0 cu
-
Pieczywo
-
Sól 15.0 g
Sos
-
Sok pomarańczowy 300.0 ml
-
Papryka chili świeża 60.0 g
-
Kolendra świeża 15.0 g
-
Sezam 15.0 g
-
Olej sezamowy 15.0 ml
Podanie
-
Kapusta pekińska
-
Mięso
- Mięso i Ramę Cremefine Profi zmiksuj na pastę i przełóż do miski.
- Dodaj młodą cebulkę pokrojoną w kostkę i sól.
- Masę wymieszaj i uformuj z niej kulki, najlepiej wilgotnymi dłońmi, by zapobiec przyklejaniu się mięsa.
- Mięsne kulki pokryj roztrzepanym jajem, a następnie kostkami z białego pieczywa.
- Smaż na głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.
-
Sos
- Wszystkie składniki sosu umieść w garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
- Dodaj prażony sezam oraz olej sezamowy.
- Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
-
Podanie
- Kurczaka wyłóż na talerz, możesz go podać na kapuście pekińskiej.
- Sos podaj w osobnym naczyniu.