+

Pulpeciki

Wywar

  • Letnia woda 600 ml
  • Liście kafiru 4 cu
  • Trawa cytrynowa 1 cu
  • Imbir świeży (cienkie plastry) 2 cm

Sos z żółtym curry

Podanie

  • Ryż jaśminowy 600 g
  • Cebula dymka (zielone części) 30 g
  • Kolendra ziarna 10 g
  1. Pulpeciki

    • Wszystkie składniki masy mielonej połącz, dopraw do smaku, odczekaj chwilę. Następnie uformuj klopsiki i usmaż na głębokim oleju.
  2. Wywar

    • Z podanych składników ugotuj wywar pod przykryciem.
  3. Sos z żółtym curry

    • Na oleju zasmaż pastę curry, dodaj przecedzony wywar i pozostałe składniki sosu.
    • Sos zagotuj i redukuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Pulpeciki podawaj na żółtym sosie curry. Udekoruj dymką i kolendrą. W oddzielnym naczyniu podawaj ugotowany ryż.
+