Rybna paja z kremowym sosem
Paja to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Jest to rodzaj zapiekanki, którą można przyrządzać z mięsa, ryb i warzyw.

Składniki
Rybna paja z kremowym sosem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ryby
Filet Z Dorsza B/Skóry 300 G
/
0.0
0%
Filet Z Mintaja 300 G
/
0.0
0%
Filet Z Lososia 200 G
/
0.0
0%
Sól
/g
10.0 g
0%
Wędzona Makrela 200 G
/
0.0
0%
Sos z warzywami i rybami
Masło
/g
60.0 g
0%
Cebula (piórka)
/g
80.0 g
0%
Czosnek (drobna kostka)
/g
20.0 g
0%
Mąka
/g
20.0 g
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
800.0 ml
0%
Fond z owoców morza w paście Knorr Professional 1 kg
/g
25.0 g
0%

Groszek zielony (rozmrożony)
/g
300.0 g
0%
Seler naciowy (półksiężyce)
/g
300.0 g
0%
Sól
/g
0.0 g
0%
Puree
Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr 4 kg
/g
300.0 g
0%

Woda
/l
1.5 l
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ryby
-
Filet Z Dorsza B/Skóry 300 G
-
Filet Z Mintaja 300 G
-
Filet Z Lososia 200 G
-
Sól 10.0 g
-
Wędzona Makrela 200 G
Sos z warzywami i rybami
-
Masło 60.0 g
-
Cebula (piórka) 80.0 g
-
Czosnek (drobna kostka) 20.0 g
-
Mąka 20.0 g
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 800.0 ml
-
Groszek zielony (rozmrożony) 300.0 g
-
Seler naciowy (półksiężyce) 300.0 g
-
Sól
Puree
-
Woda 1.5 l
-
Ryby
- Filety z ryb pokrój w dużą kostkę, dodaj sól i wymieszaj.
- Z makreli usuń skórę i ości, podziel na mniejsze kawałki.
-
Sos z warzywami i rybami
- Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj mąkę i smaż delikatnie.
- Do powstałej jasnej zasmażki wlej Ramę 24%, wymieszaj i dodaj pozostałe składniki.
- Sos zagotuj dopraw do smaku, odstaw i delikatnie wymieszaj z surowymi rybami.
-
Puree
- Puree wsyp do wody o temp. 85°C, wymieszaj rózgą, odstaw i po minucie wymieszaj ponownie.
-
Paja
- Naczynia wysmaruj masłem przełóż porcję sosu z warzywami i rybami, następnie ułóż kilka kawałków wędzonej makreli i przykryj puree ziemniaczanym.
- Zapiekaj w temp.180°C przez 35 - 40 minut.