+

Makaron

  • Pietruszka zielona, posiekana 50.0 g
  • Szpinak 100.0 g
  • Woda 400.0 ml
  • Mąka pszenna 500.0 g
  • Semolina 300.0 g
  • Żółtka 3.0 szt.
  • Olej 10.0 ml
  • Sól 10.0 g

Sos

Podanie

  • Orzechy pekan, przyrumienione 50.0 g
  • Miks ziół do dekoracji
  1. Makaron

    • Pietruszkę i szpinak zmiksuj z wodą na jednolitą masę.
    • Mąkę wymieszaj z semoliną i pozostałym składnikami.
    • Całość zagnieć i odstaw na 30 minut.
    • Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, zwiń w rolkę i pokrój na Tagliatelle.
    • Ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Sos

    • W rondlu rozgrzej śmietankę, połącz z mascarpone i wymieszaj.
    • Dodaj pomidory, gruszki, Primerbę i zagotuj.
    • Dopraw do smaku solą.
  3. Podanie

    • Gorący makaron połącz z sosem, przełóż na talerz, posyp orzechami i udekoruj ziołami.