+

Royal

Esencja z rukwi wodnej

  • Liście rukwi wodnej 100 g
  • Olej ryżowy 150 ml
  • Cukier puder 10 g

Krewetki

  • Krewetki królewskie 300 g
  1. Royal

    • Na Ramie Culinesse zasmaż szalotkę pokrojoną w kostkę oraz obrane i pokrojone serca z karczochów, podlej winem i redukuj.
    • Następnie wlej wodę, dodaj Esencję bulionu warzywnego. Całość gotuj do miękkości.
    • Zmiksuj na gładką konsystencję, a następnie przetrzyj przez gęste sito stożkowe.
    • Dopraw do smaku, wystudź i połącz z jajami i żółtkiem. Ponownie przecedź przez sito.
    • Royal wyporcjuj w małe miseczki na wysokość 2-3 cm, szczelnie owiń folią spożywczą, ostrożnie przełóż do pieca ustawionego na parowanie w temperaturze 95°C. Paruj przez 7-9 minut - do chwili, aż będzie ścięty.
    • Całość wystudź w temperaturze pokojowej.
  2. Esencja z rukwi wodnej

    • Olej ryżowy podgrzej do temperatury 45°C, włóż liście rukwi wodnej, cukier puder i miksuj.
    • Następnie przelej przez filtr od kawy lub wina i przelej do butelki.
  3. Krewetki

    • Krewetki oczyść, usuwając pancerz i odwłok, ułóż między dwoma kawałkami papieru albo foli i rozbij za pomocą tłuczka na grubość 2 mm.
    • Z powstałego placka uformuj kulkę, przełóż na matę silikonową, dopraw solą morską.
    • Kulki z krewetek paruj w piecu przez 4 do 6 minut.
  4. Podanie

    • Miseczki z zastygniętym Royal o temperaturze pokojowej udekoruj kulkami z krewetek i mikroziołami, polej esencją z rukwi wodnej.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.