Rostbef z ziemniakami, selerem i kurkami
Przy pieczeniu rostbefu bardzo pomocna jest sonda, dzięki której nie przeciągniemy mięsa. Zbyt długi czas pieczenia skutkuje tym, że mięso będzie twarde. Wtedy jedynym sposobem, by uratować rostbef jest duszenie mięsa do miękkości w przygotowanym sosie.

Składniki
Rostbef z ziemniakami, selerem i kurkami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Rostbef
/kg
1.2 kg
0%
Knorr Professional Marynata do wołowiny 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Olej
/ml
30.0 ml
0%
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Ziele angielskie
/cu
5.0 cu
0%
Rama Culinesse Profi Do Smażenia
/
0.0
0%
Sos
Cebula czerwona
/g
90.0 g
0%
Miód
/g
30.0 g
0%
Ocet jabłkowy
/ml
50.0 ml
0%
Czerwone wino wytrawne
/ml
150.0 ml
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Zasmażka ciemna Knorr 1 kg
/g
0.0 g
0%

Dodatki
Kurki
/g
300.0 g
0%
Seler
/g
500.0 g
0%
Ziemniaki
/kg
1.0 kg
0%
Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Rostbef 1.2 kg
-
Olej 30.0 ml
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Ziele angielskie 5.0 cu
-
Rama Culinesse Profi Do Smażenia
Sos
-
Cebula czerwona 90.0 g
-
Miód 30.0 g
-
Ocet jabłkowy 50.0 ml
-
Czerwone wino wytrawne 150.0 ml
-
Woda 500.0 ml
Dodatki
-
Kurki 300.0 g
-
Seler 500.0 g
-
Ziemniaki 1.0 kg
-
Sól, Pieprz Czarny Do Smaku
-
Mięso
- Rostbef oczyść z przerośniętego tłuszczu.
- Marynatę do wołowiny połącz z olejem, pokruszonymi liśćmi laurowymi i rozgniecionymi kulkami ziela angielskiego.
- Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i pozostaw w lodowce na jedną dobę.
- Następnie obsmaż mięso na Ramie Culinesse i piecz w piecu konwekcyjnym w temperaturze 85°C, a sondę ustaw na 55°C. Temperatura wewnątrz mięsa może być nieco wyższa: do 58°C.
-
Sos
- Na Ramie Culinesse podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj miód, lekko karmelizuj. Dodaj ocet jabłkowy, częściowo odparuj ilość płynu, zalej winem i ponownie redukuj.
- Sos Demi Glace połącz z wodą, zagotuj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
- Sos możesz przecedzić lub zmiksować. Zagęść go zasmażką do pożądanej konsystencji.
-
Dodatki
- Kurki oczyść i obsmaż na Ramie Culinesse, przypraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki i seler pokrój w plasterki, a następnie używając okrągłych ausztacherów, wytnij kołka. Zblanszuj, po czym obsmaż na Ramie Culinesse, przypraw do smaku.
-
Sposób podania
- Upieczony rostbef pokrój po dwa plastry na porcję.
- Na talerzu ułóż kompozycję z mięsa, ziemniaków, selera i kurek.
- Polej dekoracyjnie sosem. Udekoruj świeżymi ziołami.