Rostbef pieczony w niskiej temperaturze, podawany na ziemniakach z rozmarynem i sosem bearnaise
Sos bearnaise to klasyka kuchni francuskiej, wariacja słynnego sosu holenderskiego idealna do delikatnych mięs pieczonych.

Składniki
Rostbef pieczony w niskiej temperaturze, podawany na ziemniakach z rozmarynem i sosem bearnaise
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Rostbef
/g
1500.0 g
0%
Knorr Professional Primerba czerwone pesto 0,34 kg
/g
10.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Ziemniaki opiekane
Ziemniaki
/g
2000.0 g
0%
Cebula
/g
280.0 g
0%
Rozmaryn Swieży (Gałązka)
/
0.0
0%
Ząbki Czosnku W Lupinie (10 Szt)
/
0.0
0%
Pieprz czarny grubo mielony
/x
0.0 x
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Sos Bearnaise
Sos holenderski Gourmet Knorr 1 L
/ml
500.0 ml
0%

Ocet winny biały
/ml
40.0 ml
0%
Wino białe wytrawne
/ml
80.0 ml
0%
Pieprz Czarny W Kulkach Rozgnieciony (5 Szt.)
/
0.0
0%
Estragon, suszony
/g
5.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Rostbef 1500.0 g
Ziemniaki opiekane
-
Ziemniaki 2000.0 g
-
Cebula 280.0 g
-
Rozmaryn Swieży (Gałązka)
-
Ząbki Czosnku W Lupinie (10 Szt)
-
Pieprz czarny grubo mielony
Sos Bearnaise
-
Ocet winny biały 40.0 ml
-
Wino białe wytrawne 80.0 ml
-
Pieprz Czarny W Kulkach Rozgnieciony (5 Szt.)
-
Estragon, suszony 5.0 g
-
Mięso
- Primerbę wymieszaj z esencją i natrzyj rostbef, odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie krótko obsmaż z dwóch stron, nie rumieniąc mięsa.
- Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 56⁰C na 3 ½ godziny. Następnie wyjmij z pieca, nastaw na 280⁰C i ponownie włóż rostbef na 7 minut.
-
Ziemniaki opiekane
- Ziemniaki pokrój w plastry.
- Blachę G/N spryskaj Ramą Combi, ułóż ziemniaki i z góry również spryskaj Ramą Combi.
- Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 180⁰C na 10 minut.
- Następnie dodaj cebule, czosnek w łupinie, Esencje drobiową i igły rozmarynu. Całość wymieszaj i piecz do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
-
Sos Bearnaise
- Do rondla wlej wino i ocet, dodaj cebulę, rozgnieciony pieprz i estragon, gotuj do odparowania połowy płynu.
- Sos Hollandaise wymieszaj z odparowanym winem, wstaw na palnik i podgrzewaj, mieszając, dopraw do smaku.
-
Podanie
Na porcelanowej gastronormie ułóż ziemniaki, następnie cienkie plastry zwiniętego rostbefu i polej sosem Bearnaise.W celu szybszego zamarynowania kompresuj mięso w wacum.