Roladka z kurczaka w sosie ziołowym
W przepisie udka nadziewaliśmy marchwią i szczypiorkiem, natomiast z powodzeniem możesz użyć innych składników, np. cukinii, grzybów, orzechów, twardego sera czy żurawiny.

Składniki
Roladka z kurczaka
-
Udka z kurczaka (10 szt.) 3 kg
Farsz do kurczaka
-
Odcięte mięso z udek 300 g
-
Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 150 ml
-
Marchew 100 g
-
Szczypiorek 20 g
Sos ziołowy
-
Masło 40 g
-
Mąka 35 g
-
Rosół z kury 500 ml
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 80 ml
-
Szczypiorek 20 g
-
Cytryna do smaku
-
Sól, cukier do smaku
Makaron sobe z pieczonymi warzywami
-
Makaron sobe 500 g
-
Kalafior 300 g
-
Cukinia 200 g
-
Pietruszka 200 g
-
Sól morska
-
Boczniaki 200 g
-
Oliwa z oliwek 60 ml
-
Roladka z kurczaka
- Z udek wytnij jedną kość i zetnij nadmiar mięsa (30 g z każdego udka). Wytrybowane udko rozbij tak, by umieścić w nim farsz.
-
Farsz do kurczaka
- Odcięty drób zmiel, połącz z Ramą 31%, Esencją bulionu drobiowego i zmiksuj.
- Dodaj drobno pokrojone marchew i szczypiorek, wymieszaj.
- Udka nafaszeruj, zwiń w rulon, owiń folią spożywczą, a następnie folią aluminiową.
- Gotuj przez około 25 minut.
-
Sos ziołowy
- Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją rosołem z kury, zabiel Ramą 15%.
- Dodaj Primerbę bazyliową i szczypiorek, zmiksuj, dopraw do smaku i ponownie zmiksuj.
-
Makaron sobe z pieczonymi warzywami
- Makaron sobe ugotuj w osolonej wodzie.
- Warzywa oczyść i pokrój w dużą kostkę, zblanszuj, przypraw solą morską i upiecz w piecu konwekcyjnym.
- Warzywa połącz z makaronem i podsmażonymi boczniakami, całość dodatkowo skrop oliwą z oliwy.