Roladka z kurczęciego uda, royal warzywny, sos borowikowy
Royal warzywny to atrakcyjny dodatek do drugiego dania. Pietruszka i jabłko w połączeniu z mięsem mielonym podkreśli ciekawy smak roladki.

Składniki
Roladka z kurczęciego uda, royal warzywny, sos borowikowy
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Roladki:
Uda z kurczaka, bez kości
/g
1000.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
20.0 g
0%

Mięso mielone z kurczaka
/g
300.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
20.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
40.0 g
0%
Pietruszka, korzeń
/g
50.0 g
0%
Jabłka obrane (kostka)
/g
50.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Royal:
Mieszanka: kalafior, brokuły, marchewka , rozmrożone
/g
500.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
500.0 ml
0%
Jaja
/cu
6.0 cu
0%
Gałka Muszkatołowa Do Smaku
/
0.0
0%
Sos:
Sos borowikowy Knorr
/g
100.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Wino białe wytrawne
/ml
50.0 ml
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
10.0 ml
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
50.0 ml
0%
Cykoria:
Cykoria
/cu
5.0 cu
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Miód
/g
40.0 g
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
30.0 ml
0%
Sok jabłkowy
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Roladki:
-
Uda z kurczaka, bez kości 1000.0 g
-
Mięso mielone z kurczaka 300.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 20.0 ml
-
Cebula, kostka 40.0 g
-
Pietruszka, korzeń 50.0 g
-
Jabłka obrane (kostka) 50.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Pieprz Czarny Do Smaku
Royal:
-
Mieszanka: kalafior, brokuły, marchewka , rozmrożone 500.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 500.0 ml
-
Jaja 6.0 cu
-
Gałka Muszkatołowa Do Smaku
Sos:
-
Sos borowikowy Knorr 100.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Wino białe wytrawne 50.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 10.0 ml
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 50.0 ml
Cykoria:
-
Cykoria 5.0 cu
-
Masło 50.0 g
-
Miód 40.0 g
-
Sok z cytryny świeży 30.0 ml
-
Sok jabłkowy 50.0 ml
-
Roladki:
- Udka delikatnie rozbij przez folie, przypraw Delikatem.
- Cebulę zeszklij, dodaj pietruszkę i zasmażaj, dodaj jabłka wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie dodaj zmielone mięso, wymieszaj i dopraw.
- Na rozbite udka nakładaj farsz i zawijaj w roladkę, zawiń w folię spożywczą, zwakumuj i wstaw do pieca konwekcyjnego na parowanie temperatura 70⁰C na 60 minut.
- Po tym czasie mięso włóż do bardzo zimnej wody aby wystygło.(można przygotować na kilka dni do przodu mięso nie traci na wartości a ułatwia przygotowanie bufetu, bankietu czy karty
-
Royal:
- Warzywa odsącz i podziel na mniejsze kawałki, jaja dokładnie wymieszaj z Ramą Cremefine i przyprawami.
- Formę – blaszkę wyłóż pergaminem, włóż warzywa i zalej masą jajeczną, wstaw do pieca temperatura 150⁰C na 40 – 50 minut.
-
Sos:
- Sos borowikowy wymieszaj w ciepłej wodzie i zagotuj.
- Wino zredukuj do połowy, dodaj sok z cytryny i Ramę Cremefine, dodaj do sosu.
-
Cykoria:
- Cykorię przekrój wzdłuż na połowy, karmelizuj na miodzie, dodaj masło, sok z cytryny i jabłkowy, chwilę redukuj i dopraw solą.
- Roladki włóż z workiem wakum do gorącej wody temperatura 70⁰C n 30 – 40 minut, następnie wyjmij z worka i obsmaż ze wszystkich stron, pokrój na porcje.
- Serwuj z powyższymi dodatkami.