Risotto szafranowe
Z wielu wariantów risotto, dania popularnego na całym świecie, klasyczna receptura szefa kuchni Pierluca Ardito reprezentuje prostotę kuchni włoskiej w najlepszym jej wydaniu.

Składniki
Risotto szafranowe
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł1.56
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Risotto
Szalotka
/g
50.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
20.0 ml
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Ryż arborio
/g
190.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
120.0 ml
0%
Bulion
/ml
460.0 ml
0%
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg
/g
20.0 g
0%

Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Zioła
/
0.0
0%
Wykończenie
Ser Parmezan
/g
50.0 g
0%
Skórka cytrynowa
/x
0.0 x
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Risotto
-
Szalotka 50.0 g
-
Oliwa z oliwek 20.0 ml
-
Masło 50.0 g
-
Ryż arborio 190.0 g
-
Wino białe wytrawne 120.0 ml
-
Bulion 460.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Zioła
Wykończenie
-
Ser Parmezan 50.0 g
-
Skórka cytrynowa
-
Risotto
- Zeszklij drobno pokrojoną szalotkę na oliwie z oliwek i maśle
- Dodaj ryż. Po jego podsmażeniu dodaj wino do zredukowania.
- Często mieszaj, dodając stopniowo bulion.
- Dodaj Pastę szafranową Knorr rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
- Gotuj na dużym ogniu - ryż powinien wyglądać na patelni jak krople deszczu.
- Przypraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
-
Wykończenie
- Zdejmij z ognia. Dodaj masło i parmezan.
- Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Posyp risotto startą skórką i świeżo startym parmezanem.