Risotto alla Milanese z kurczakiem BBQ
Aby móc sprawnie wydawać risotto w czasie lunchu, ugotuj wcześniej bazę, a przed samym podaniem podlewaj wywarem i dogotuj.

Składniki
Risotto alla Milanese z kurczakiem BBQ
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł3.12
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Solanka
Woda
/l
2.0 l
0%
Sól
/g
80.0 g
0%
Cukier
/g
20.0 g
0%
Glazura do kurczaka
Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
50.0 ml
0%
Risotto
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg
/g
40.0 g
0%

Oliwa
/ml
40.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
100.0 g
0%
Czosnek, drobna kostka
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Ryż arborio
/g
600.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Ser Cheddar starty
/g
150.0 g
0%
Masło
/g
120.0 g
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Podanie
Jarmuż, usmażony na fryturze
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Solanka
-
Woda 2.0 l
-
Sól 80.0 g
-
Cukier 20.0 g
Glazura do kurczaka
-
Rama Combi Profi 3,7 l 50.0 ml
Risotto
-
Oliwa 40.0 ml
-
Cebula, kostka 100.0 g
-
Czosnek, drobna kostka 2.0 ząbki
-
Ryż arborio 600.0 g
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Ser Cheddar starty 150.0 g
-
Masło 120.0 g
-
Przyprawy: sól i pieprz
Podanie
-
Jarmuż, usmażony na fryturze 100.0 g
-
Solanka
- Składniki solanki wymieszaj, włóż filety i odstaw na około 6 godzin. Wyjmij filety z solanki, wypłucz i osusz.
-
Glazura do kurczaka
- Blachę G/N spryskaj Ramą Combi, ułóż filety i z góry spryskaj Ramą Combi.
- Piecz w temperaturze 190⁰C przez 7 minut, posmaruj sosem BBQ i piecz przez kolejne 5 minut.
-
Risotto
- W gorącej wodzie wymieszaj pastę szafranową.
- Na oliwie z 20 g masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj ryż i zasmażaj przez chwilę.
- Następnie wlej wino, wymieszaj i dodaj część wywaru szafranowego.
- Gotuj na małym ogniu, dodając partiami pozostały wywar.
- Risotto powinno mieć konsystencję przypominającą lawę.
- Na koniec dodaj starty cheddar i 100 g masła. Mieszaj do rozpuszczenia, na końcu dopraw solą i pieprzem.
-
Podanie
- Na głębokim talerzu ułóż risotto z pokrojonym kurczakiem i jarmużem.