+

Solanka

  • Woda 2 l
  • Sól 80 g
  • Cukier 20 g

Glazura do kurczaka

Risotto

  • Woda 2 l
  • Oliwa 40 ml
  • Cebula, kostka 100 g
  • Czosnek, drobna kostka 2 ząbki
  • Ryż arborio 600 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Ser Cheddar starty 150 g
  • Masło 120 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Podanie

  • Jarmuż, usmażony na fryturze 100 g
  1. Solanka

    • Składniki solanki wymieszaj, włóż filety i odstaw na około 6 godzin. Wyjmij filety z solanki, wypłucz i osusz.
  2. Glazura do kurczaka

    • Blachę G/N spryskaj Ramą Combi, ułóż filety i z góry spryskaj Ramą Combi.
    • Piecz w temperaturze 190⁰C przez 7 minut, posmaruj sosem BBQ i piecz przez kolejne 5 minut.
  3. Risotto

    • W gorącej wodzie wymieszaj pastę szafranową.
    • Na oliwie z 20 g masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj ryż i zasmażaj przez chwilę.
    • Następnie wlej wino, wymieszaj i dodaj część wywaru szafranowego.
    • Gotuj na małym ogniu, dodając partiami pozostały wywar.
    • Risotto powinno mieć konsystencję przypominającą lawę.
    • Na koniec dodaj starty cheddar i 100 g masła. Mieszaj do rozpuszczenia, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Podanie

    • Na głębokim talerzu ułóż risotto z pokrojonym kurczakiem i jarmużem.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.