+

Zupa

  • Fasola białaduża 300 g
  • Woda 3 l
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 20 g
  • Oliwa 50 ml
  • Marchew 300 g
  • Seler naciowy 150 g
  • Porbiała część 100 g
  • Kapusta włoska 350 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Podanie

  • Chleb żytni20 kromek
  • Ser Parmezan 100 g
  1. Zupa

    • Fasolę wypłucz i namocz dzień wcześniej w 1 l wody, ugotuj w tej samej wodzie. • Połowę fasoli zmiksuj na purée. • Cebulę pokrój w dużą kostkę, czosnek posiekaj i wraz z cebulą zeszklij na oliwie, następnie dodaj pokrojone w półplastry marchew, seler i por, całość chwilę zasmażaj. • Następnie wlej pozostałe 2 l wody, dodaj esencję bulionu warzywnego i zagotuj, dodaj pokrojone ziemniaki i kapustę. • Gdy warzywa będą miękkie, dodaj purée z fasoli, rozgniecione pomidory Pelati i drugą część ugotowanej fasoli. • Całość zagotuj i dopraw do smaku.
  2. Podanie

    • Zupę podawaj w miseczkach, przekładaj kromkami chleba, posyp startym parmezanem.