+

Ragout

  • Udziec lub łoopatka jagnięca (czyste mięso) 2 kg
  • Czosnek 15 g
  • Papryka chili świeża 1 cu
  • Wino czerwone 80 ml
  • Liść laurowy 3 cu
  • Pieprz czarny do smaku
  • Rozmaryn (1 gałązka)
  • Marchew (słupki) 200 g
  • Rzepa (słupki) 200 g
  • Ziemniaki (grube słupki) 300 g
  • Cebula (ćwiartki) 150 g
  • Cukinia (słupki) 250 g
  • Fasolka szparagowa 100 g
  • Groszek zielony 100 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól, pieprz do smaku
  1. Ragout

    • Udziec pokrój w dużą kostkę 3 na 3 cm, przypraw Delikatem.
    • W głębokiej gastronormie rozłóż mięso, spryskaj Ramą Combi i wstaw do nagrzanego do temperatury 210⁰C pieca na 15 minut, po 10 minutach wymieszaj.
    • Do mięsa dodaj posiekany czosnek, chili, koncentrat pomidorowy i wino, wymieszaj.
    • Następnie dodaj sos pieczeniowy wymieszany w gorącej wodzie, Esencję wołową, liść laurowy, pieprz czarny i gałązkę rozmarynu, przykryj, wstaw do pieca na 140⁰C i duś.
    • W międzyczasie dodaj marchew, rzepę, ziemniaki i cebulę całość duś.
    • Gdy wszystko będzie już prawie miękkie dodaj cukinię, fasolkę szparagową i groszek.
    • Całość duś jeszcze przez chwile, dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
    • Przełóż do porcelanowej gastronormy.
+