Ragout jagnięcy z warzywami
Dodawaj warzywa i ziemniaki w odpowiednim czasie, aby zachowały swoją formę i nie rozgotowały się.

Składniki
Ragout
-
Udziec lub łoopatka jagnięca (czyste mięso) 2 kg
-
Rama Combi Profi 3,7 l 50 ml
-
Czosnek 15 g
-
Papryka chili świeża 1 cu
-
Wino czerwone 80 ml
-
Liść laurowy 3 cu
-
Pieprz czarny do smaku
-
Rozmaryn (1 gałązka)
-
Marchew (słupki) 200 g
-
Rzepa (słupki) 200 g
-
Ziemniaki (grube słupki) 300 g
-
Cebula (ćwiartki) 150 g
-
Cukinia (słupki) 250 g
-
Fasolka szparagowa 100 g
-
Groszek zielony 100 g
-
Natka pietruszki 1 pęczek
-
Sól, pieprz do smaku
-
Ragout
- Udziec pokrój w dużą kostkę 3 na 3 cm, przypraw Delikatem.
- W głębokiej gastronormie rozłóż mięso, spryskaj Ramą Combi i wstaw do nagrzanego do temperatury 210⁰C pieca na 15 minut, po 10 minutach wymieszaj.
- Do mięsa dodaj posiekany czosnek, chili, koncentrat pomidorowy i wino, wymieszaj.
- Następnie dodaj sos pieczeniowy wymieszany w gorącej wodzie, Esencję wołową, liść laurowy, pieprz czarny i gałązkę rozmarynu, przykryj, wstaw do pieca na 140⁰C i duś.
- W międzyczasie dodaj marchew, rzepę, ziemniaki i cebulę całość duś.
- Gdy wszystko będzie już prawie miękkie dodaj cukinię, fasolkę szparagową i groszek.
- Całość duś jeszcze przez chwile, dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.
- Przełóż do porcelanowej gastronormy.