+

Pulpeciki

  • Mięso mielone 2500 g
  • Imbir (tarty) 20 g
  • Jaja 2 cu
  • Pieprz czarny mielony Knorr do smaku
  • Sól do smaku

Sos

  • Olej 60 ml
  • Bakłażan (oczyszczony) 600 g
  • Woda 1300 ml
  • Sok z limonki 20 ml
  • Cukier brązowy 35 g
  • Dymka 100 g
  • Papryczka chili do smaku
  • Sól do smaku
  1. Pulpeciki

    • Mięso mielone wymieszaj ze wszystkimi składnikami, dopraw solą i zagnieć pulpeciki.
    • Pulpeciki obsmaż na tłuszczu lub we frytkownicy w temperaturze 170°C.
  2. Sos

    • Czerwoną pastę curry podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, zalej wodą, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
    • Następnie dodaj cukier, sok z limonki i posól do smaku.
    • Gdy sos będzie gotowy dodaj bakłażana i pulpeciki. Gotuj przez chwilę.
    • Na koniec posyp posiekaną cebulą dymką i pokrojoną papryczką chili.
  3. Podanie

    • Podawaj z ryżem jaśminowym.
+