Ptyś ze słonym karmelem

Składniki
Ptyś ze słonym karmelem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciasto ptysiowe
Woda
/ml
250.0 ml
0%
Mleko
/ml
250.0 ml
0%
Masło
/g
225.0 g
0%
Mąka
/g
270.0 g
0%
Sól
/g
5.0 g
0%
Jajka
/g
500.0 g
0%
Krem karmelowy
Śmietana 30%
/l
1.0 l
0%
Cukier puder
/g
150.0 g
0%
Sól morska
/g
10.0 g
0%
Żelatyna, w płatkach
/szt.
3.0 szt.
0%
Płynny karmel
Cukier
/kg
1.0 kg
0%
Śmietana
/l
2.0 l
0%
Glukoza
/g
200.0 g
0%
Słone masło
/g
500.0 g
0%
Dekoracja
Lody Słony Karmel Carte d'Or
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Prażone orzechy
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciasto ptysiowe
-
Woda 250.0 ml
-
Mleko 250.0 ml
-
Masło 225.0 g
-
Mąka 270.0 g
-
Sól 5.0 g
-
Jajka 500.0 g
Krem karmelowy
-
Śmietana 30% 1.0 l
-
Cukier puder 150.0 g
-
Sól morska 10.0 g
-
Żelatyna, w płatkach 3.0 szt.
Płynny karmel
-
Cukier 1.0 kg
-
Śmietana 2.0 l
-
Glukoza 200.0 g
-
Słone masło 500.0 g
Dekoracja
-
Lody Słony Karmel Carte d'Or
-
Prażone orzechy
-
Ciasto ptysiowe
- Ugotuj w garnku wodę z mlekiem, masłem i solą.
- Zdejmij naczynie z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj masę.
- Następnie stopniowo dodawaj jajka.
- Wyłóż na blachę ciastko kształtując je w kulę.
- Piecz w 180° C przez 25 minut.
-
Krem karmelowy
- Skarmelizuj cukier, następnie połącz ze śmietaną.
- Później dodaj żelatynę i sól morską.
- Połącz wszystkow jednolita masę.
-
Płynny karmel
- Skarmelizuj cukier i glukozę, dodaj śmietanę.
- Następnie masło pokrojone na małe kawałki.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Odstaw do lodówki.
-
Dekoracja
- Przekrój kule ptysiowe na pół i dolną część wypełnij porcją lodów słony karmel i kremem karmelowym.
- Deser ozdób płynnym karmelem i prażonymi orzechami laskowymi.