+

Ciasto ptysiowe

  • Woda 250.0 ml
  • Mleko 250.0 ml
  • Masło 225.0 g
  • Mąka 270.0 g
  • Sól 5.0 g
  • Jajka 500.0 g

Krem karmelowy

  • Śmietana 30% 1.0 l
  • Cukier puder 150.0 g
  • Sól morska 10.0 g
  • Żelatyna, w płatkach 3.0 szt.

Płynny karmel

  • Cukier 1.0 kg
  • Śmietana 2.0 l
  • Glukoza 200.0 g
  • Słone masło 500.0 g

Dekoracja

  • Lody Słony Karmel Carte d'Or
  • Prażone orzechy
  1. Ciasto ptysiowe

    • Ugotuj w garnku wodę z mlekiem, masłem i solą.
    • Zdejmij naczynie z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj masę.
    • Następnie stopniowo dodawaj jajka.
    • Wyłóż na blachę ciastko kształtując je w kulę.
    • Piecz w 180° C przez 25 minut.
  2. Krem karmelowy

    • Skarmelizuj cukier, następnie połącz ze śmietaną.
    • Później dodaj żelatynę i sól morską.
    • Połącz wszystkow jednolita masę.
  3. Płynny karmel

    • Skarmelizuj cukier i glukozę, dodaj śmietanę.
    • Następnie masło pokrojone na małe kawałki.
    • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
    • Odstaw do lodówki.
  4. Dekoracja

    • Przekrój kule ptysiowe na pół i dolną część wypełnij porcją lodów słony karmel i kremem karmelowym.
    • Deser ozdób płynnym karmelem i prażonymi orzechami laskowymi.
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu