Przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora
Nieszablonowe połączenie kaszanki z przepiórczym jajem jest wynikiem nowoczesnego połączenia kuchni polskiej z francuską.

Składniki
Przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kaszanka
Kaszanka
/kg
1.0 kg
0%
Jaja przepiórcze
/szt.
10.0 szt.
0%
Boczek wędzony, parzony
/g
250.0 g
0%
Cebula
/g
150.0 g
0%
Jaja
/szt.
2.0 szt.
0%
Mąka pszenna, typ 500
/g
150.0 g
0%
Bułka tarta
/g
200.0 g
0%
Olej
/l
1.0 l
0%
Przegrzebki
Przegrzebki
/cu
20.0 cu
0%
Szpinak młody
/g
400.0 g
0%
Masło klarowane
/g
50.0 g
0%
Makaron ryżowy
/g
70.0 g
0%
Wodorosty Nori
/szt.
10.0 szt.
0%
Słodka suszona papryka
/g
1.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Żel ze szpinaku
Szpinak młody
/g
250.0 g
0%
Woda
/ml
100.0 ml
0%
Guma ksantanowa
/g
1.0 g
0%
Lód, pokruszony
/g
10.0 g
0%
Żel z marchwi
Marchew
/g
250.0 g
0%
Woda
/ml
250.0 ml
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Purée z kalafiora
Kalafior
/g
357.0 g
0%
Mleko
/ml
200.0 ml
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kaszanka
-
Kaszanka 1.0 kg
-
Jaja przepiórcze 10.0 szt.
-
Boczek wędzony, parzony 250.0 g
-
Cebula 150.0 g
-
Jaja 2.0 szt.
-
Mąka pszenna, typ 500 150.0 g
-
Bułka tarta 200.0 g
-
Olej 1.0 l
Przegrzebki
-
Przegrzebki 20.0 cu
-
Szpinak młody 400.0 g
-
Masło klarowane 50.0 g
-
Makaron ryżowy 70.0 g
-
Wodorosty Nori 10.0 szt.
-
Słodka suszona papryka 1.0 g
-
Sól Do Smaku
Żel ze szpinaku
-
Szpinak młody 250.0 g
-
Woda 100.0 ml
-
Guma ksantanowa 1.0 g
-
Lód, pokruszony 10.0 g
Żel z marchwi
-
Marchew 250.0 g
-
Woda 250.0 ml
-
Cukier 10.0 g
Purée z kalafiora
-
Kalafior 357.0 g
-
Mleko 200.0 ml
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 100.0 ml
-
Kaszanka
- Jaja przepiórcze ugotuj, zahartuj i obierz.
- Odetnij najchudszą część parzonego boczku, włóż na minutę do mikrofali, a następnie porozdzielaj mięso na cienkie włókna. Usmaż je w głębokim oleju, aż uzyskasz rodzaj chrustu.
- Resztę boczku pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż, aż się wytopi i zarumieni. Dodaj obraną z osłonek i pokrojoną drobno kaszankę. Zasmaż i odstaw do wystygnięcia.
- Uformuj kule wielkości piłki do golfa, w środek włóż przepiórcze jajo. Wstaw do zamrażarki na pół godziny.
- Po tym czasie obtocz w mące, jajku i tartej bułce, a następnie usmaż w głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru.
-
Przegrzebki
- Umyty, młody szpinak zeszklij na maśle klarowanym z odrobiną soli, odstaw do odsączenia.
- Makaron ryżowy usmaż w głębokim oleju, wyjmij na papierowy ręcznik.
- Arkusze norii zmiksuj w blenderze na proszek, wymieszaj ze słodką papryką i posyp tym usmażony makaron.
- Oczyść przegrzebki z korala i błon, dopraw solą. Usmaż na Ramie Culinesse, aż będą złociste z obu stron.
-
Żel ze szpinaku
- Zagotuj wodę i dodaj szpinak, po kilku sekundach przełóż do blendera razem z wodą, dodaj gumę ksantanową, sól do smaku i zblenduj na gładkie purée.
- Dodaj kostkę lodu aby żel nie stracił koloru.
-
Żel z marchwi
- Zagotuj wodę z cukrem, dodaj obraną i pokrojona marchew.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
- Przełóż wraz z woda do blendera, dodaj gumę ksantanową i zblenduj na gładkie purée.
- Dopraw do smaku solą.
-
Purée z kalafiora
- Kalafiora umyj , pokrój w drobne różyczki i umieść w rondlu wraz z mlekiem i Ramą Cremefine. Doprowadzić do wrzenia i gotuj do miękkości.
- Następnie odcedź, płyn i pozostaw, a kalafior przełóż do blendera, dodaj gumę ksantanową i zmiksuj na gładką masę.
- Jeżeli puree będzie zbyt gęste - dodaj część płynu od gotowania kalafiora.
-
Podanie
- Gorącą kulę z kaszanki przetnij na pół, ułóż na puree z kalafiora, a pozostałe składniki układaj w zademonstrowany sposób lub według własnej wizji.