Poliki wołowe duszone z jarzynami, podane z pieczonym burakiem i kaszą pęczak
Polikom wołowym wspaniałego aromatu nadają zioła, takie jak: jałowiec, tymianek, rozmaryn, a także grzyby, owoce lasu oraz czerwone, wytrawne wino.

Składniki
Poliki wołowe duszone z jarzynami, podane z pieczonym burakiem i kaszą pęczak
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynata
Knorr Professional Marynata do wołowiny 0,75 kg
/g
40.0 g
0%

Marchew
/g
150.0 g
0%
Seler
/g
150.0 g
0%
Pietruszka
/g
150.0 g
0%
Czosnek
/g
30.0 g
0%
Ocet sherry
/ml
50.0 ml
0%
Trawa żubrowa
/cu
1.0 cu
0%
Sól, Pieprz, Goździki Do Smaku
/
0.0
0%
Przygotowanie mięsa
Poliki wołowe oczyszczone
/kg
2.7 kg
0%
Masło klarowane
/g
50.0 g
0%
Sos pieczeniowy w paście Knorr 1,2 kg
/g
50.0 g
0%

Woda
/l
3.0 l
0%
Sos
Cebula czerwona
/g
100.0 g
0%
Wywar Od Duszenia Polików
/
0.0
0%
Konfitura z jeżyn
/g
100.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Dodatki
Kasza pęczak
/g
400.0 g
0%
Buraki surowe
/kg
1.0 kg
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynata
-
Marchew 150.0 g
-
Seler 150.0 g
-
Pietruszka 150.0 g
-
Czosnek 30.0 g
-
Ocet sherry 50.0 ml
-
Trawa żubrowa 1.0 cu
-
Sól, Pieprz, Goździki Do Smaku
Przygotowanie mięsa
-
Poliki wołowe oczyszczone 2.7 kg
-
Masło klarowane 50.0 g
-
Woda 3.0 l
Sos
-
Cebula czerwona 100.0 g
-
Wywar Od Duszenia Polików
-
Konfitura z jeżyn 100.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Sól, Pieprz Do Smaku
Dodatki
-
Kasza pęczak 400.0 g
-
Buraki surowe 1.0 kg
-
Marynata
Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i dodaj do niej obrane w całości warzywa. -
Przygotowanie mięsa
Oczyszczone poliki pozostaw w marynacie 12 godzin.
Następnie mięso obsmaż na sklarowanym maśle i przełóż do szybkowaru. Dodaj warzywa z marynaty, sos pieczeniowy i zalej wodą. Gotuj w szybkowarze przez 1,5 godziny. -
Sos
W rondlu zeszklij czerwoną cebulę, podlej wywarem powstałym podczas duszenia mięsa i zredukuj do konsystencji sosu. Dodaj konfiturę z jeżyn. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Przetrzyj przez sito i dodaj schłodzone masło. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. -
Dodatki
Ugotuj kaszę pęczak, odcedź, dodaj masło i wyporcjuj.
Umyte buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piecu do miękkości. a następnie pokrój w plasterki.
Poliki podawaj z aromatycznym sosem oraz pieczonym burakiem i kaszą pęczak